OM OS

Tekstilrevolutionen er en tekstilpolitisk tænketank, som arbejder for at fremme bæredygtig tekstilindustri og -forbrug. Vi tror på at oplysning, dialog, inspiration og samskabelse er de værktøjer, der skal bruges for at nå derhen.

Vi arbejder ud fra en impact-trekant, hvor vi har tre nøgleaktører for øje. Disse aktører er alle afgørende på vejen mod en grønnere tekstilindustri:

  • Virksomheder skal bruge know-how og forretningsforbindelser for at kunne skabe innovation og stærke forretningsmodeller.
  • Myndigheder og politikere skal have indsigt i branchen og hvilke knapper der er nødvendige at skrue på, for at branchen bygger på konstruktive incitamenter.
  • Forbrugere skal have oplysning, kendskab og de rigtige værktøjer til at træffe mere bæredygtige valg.

Verdensmål

FN’s Verdensmål for en bæredygtig verden er sammenkoblede og vejen til at nå ét, hænger sammen med at nå de andre. I Tænketanken Tekstilrevolutionen har vi lettere adgang til at ændre nogle mål end andre og vi lader vores arbejde og fokus guide af tre overordnede mål:

8 – Anstændige jobs og økonomisk vækst. 

Der findes rigtig mange uanstændige jobs i tekstilindustrien, hvilket vi skal gøre op med. Vi skal sørge for at vækst ikke går ud over de svageste eller ud over planeten.

12 – Ansvarlig produktion og forbrug.

De to hænger uløseligt sammen og vi bliver nødt til at arbejde på begge dele samtidig. Som vi ser det, skal man se på det samlede aftryk, der er produktet af produktionens aftryk og vores forbrug. Vi skal finde holdbare forretningsmodeller, der ikke er afhængige af mere produktion for at skabe mere vækst.

17 – Partnerskaber for handling. 

Tekstilindustriens udfordringer er komplekse og indfiltrede. Hvis de var lette at løse, var de blevet løst. Vi tror på at de skal løses sammen i partnerskaber på tværs af branchen og at vi skal tænke mere kreativt i samarbejderne og håndplukke dem, der virkelig vil forandring.

 

Mål

Tænketanken Tekstilrevolutionen har tre overordnede mål med sit arbejde. 

  • Gøre tekstilindustriens miljø og klimaaftryk positivt
  • Sikre anstændige arbejdsforhold i tekstilindustrien
  • Klæde aktører på så de kan træffe beslutninger på det bedst mulige grundlag.

 

Vores mål er at industrien skal bidrage positivt til verden fremfor at bidrage med et negativt eller neutralt aftryk på verden og på mennesker. Dette samfundsansvar løfter vi på to måder. 

  1. Gennem formidling i øjenhøjde og provokerende inspiration.
    Vi er en vidensbank hvor industriens aktører kan finde uafhængige analyser og holdningsartikler og svar. Den viden, vi skaber og formidler skal bruges til at politikkere, industrien og forbrugere kan træffe de bedst mulige beslutninger om bl.a. ny teknologi, markeder,  bæredygtige forretningsmodeller, forbrug og lovgivning. Derudover bruger vi vores platform til at inspirere og påvirke udviklingen af samme i en grønnere, mere ansvarlig og dermed også bæredygtig retning. 

2. Gennem samskabelse og strategiske samarbejder på tværs af og uden for branchen.
Vi er til for at skabe forandringerne i strategiske samarbejder, med dem, der vil tage den grønne omstilling alvorligt. Udfordringerne er mange og hvis man er med til at løse dem, er man langt foran når forandringerne snart kommer. Vi håndplukker de virksomheder, der vil kunne drage fordel af hinanden og hjælper med at skabe forretningsmodeller, der er fremtiden værdig. 

De to hænger sammen i og med at vi bliver nødt til at have en grundig indsigt i hvordan systemerne fungerer i dag for at kunne skabe konstruktive og nyttige samarbejder, der kan løse nutidens og fremtidens udfordringer med tekstil.

Mindsettet

Tekstilindustrien er kompleks og de miljømæssige og sociale udfordringer i dets kølvand er enorme og diffuse. Selv for eksperter i branchen findes der ikke altid klarhed. Derfor er Tekstilrevolutionen et rum, hvor der er plads til at være nysgerrig, afprøve hypoteser og tankeeksperimenter og lære fra hinanden. Vi er kritiske og søger de mest rigtige svar på de store spørgsmål i forhold til bæredygtighed i tekstilindustrien.

Vi promoverer samskabelse og partnerskaber på tværs af organisationer inden for netværket. Vi tror på at vi sammen med vores medlemmer, og med den viden vi har og skaber, kan lave partnerskaber med store positive aftryk på verden.

 

Hvem er Tænketanken Tekstilrevolutionen?

Esben

 

Esben er direktør og igangsætter af Tænketanken Tekstilrevolutionen. Han er god til at se nye muligheder, sætte dem i spil og få projekter ud over rampen. Motivationen for at starte projektet og ændre industrien udspringer af tekstiltrykkeriet Makershirt, som Esben også står i spidsen for. Gennem mange år i Makershirt har Esben en dybdegående viden om industrien og en brændende motivation for at ændre den og det ukritiske overforbrug, den skaber.

Markus

 

Markus er foretagendets nørd og med-igangsætter. Han dykker ned i svært tilgængeligt stof, i form af rapporter og videnskabelige artikler for at forstå de komplekse sammenhænge og sørger for vi står på et fundament af forskning når vi udtaler os. Han har en baggrund indenfor det miljøtekniske, klima og katastroferisiko, hvilket er fundamentet for forståelsen af både de naturlige og sociale systemer og dynamikker, der former verden.
Markus’ store kæphest er forståelse for de systemer, der fastholder udnyttelse af verdens ressourcer og mennesker, sådan at han kan være med til at ændre dem.

Marie

 

Med en baggrund indenfor menneskerettigheder og NGO sektoren, har Marie et stærkt kendskab til de store kræfter, der er på spil i den globale verden. Hun er skarp på fonde, strategiske samarbejder og forstår at håndtere store projekter. Størstedelen af Maries projekter har omhandlet løsninger både indenfor det sociale og miljømæssige område. For nyligt er Maries blik blevet rettet imod tekstilindustrien og er opsat på at være med til at ændre verden til det bedre ved at skubbe den i en mere ansvarlig og miljørigtig retning.

Ekspertpanel

 

Tekstilrevolutionen trækker ekspertviden fra rådgivere, konsulenter og forelæsere, der har mange års erfaring indenfor bl.a. kemiske processer, design og certificeringer fra det private og offentlige i tekstilindustrien.

Henriette Melchiorsen

Designer, virksomhedsrådgiver hos Design Henriette Melchiorsen & underviser på det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler
for Arkitektur. 

Nicholas Paxevanos

CSR & Bæredygtighedskonsulent hos Mammut Workwear, Hoffmann Firmatøj, Borch Textiles, Wernerfelt og Blanche.

 

Thomas H. Callisen

CEO for Sense Unlimited, baggrund i biotek-industrien, nu uafhængig rådgiver, facilitator og coach.

 

Silke Sønderstrup-Granquist

Rådgiver tekstilbrands i omstilling til bæredygtig forretning i Sourcing House.

Birgit E. Bonefeld

Tekstilbiolog, forsker, underviser og formidler indenfor innovative tekstile materialer. Hendes ekspertområde er fremstilling af cellulosefibre af græs.

KONTAKT OS

Har du spørgsmål eller kommentarer til bogen, videoerne eller mangler du viden på et område, så skriv os en besked nedenunder. 

Følg med i vores tanker og handlinger på sociale medier

Tekstilrevolutionen | Esromgade 15, 1001 stuen, 2200 KBH N | Hej@tekstilrevolutionen.dk