OM OS

Mission Statement

Tænketanken Tekstilrevolutionen er en tænketank for tekstilproduktion og -forbrug med positivt aftryk på verden. Det betyder at vores vision er, at industrien gør verden bedre i et miljøperspektiv og har et positivt aftryk de mennesker, der arbejder i industrien. Vi tror på at inspiration, oplysning, dialog og samskabelse, er de værktøjer, der skal bruges for at komme derhen.

Vi vil være med til at skabe en verden hvor forskere, brands, forbrugere, politikere og myndigheder arbejder sammen om at finde de bedste løsninger. Hvor social og miljømæssig bæredygtighed går hånd i hånd med den økonomiske. Vi vil en verden hvor vækst i tekstilindustrien ikke er bundet op på at gøre verden til et værre sted, men til et bedre. Det er ikke en let opgave og for at løse den, bliver vi nødt til at plukke de rigtige samarbejdspartnere, med hver deres ekspertiser, der sammen kan finde løsninger. Vi siger løsninger i flertal, fordi vi tror på at der skal findes mange – der er ikke en enkelt mirakelkur, men mange større eller mindre projekter, der kan tage fat i hver deres hjørne af problemet.

Tekstilindustrien har en enorm berøringsflade og der er brug for at sætte et eksempel i en international kontekst. Vores vision er at gøre Danmark til det flagskib som andre kan tage inspiration fra.

 

 

Verdensmål

FN’s Verdensmål for en bæredygtig verden er sammenkoblede og vejen til at nå ét, hænger sammen med at nå de andre. I Tænketanken Tekstilrevolutionen har vi lettere adgang til at ændre nogle mål end andre og vi lader vores arbejde og fokus guide af tre overordnede mål:

8 – Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst. 

Der findes rigtig mange uanstændige jobs i tekstilindustrien, hvilket vi skal gøre op med. Vi skal sørge for at vækst ikke går ud over de svageste eller ud over planeten.

12 – Ansvarlig Produktion og Forbrug.

De to hænger uløseligt sammen og vi bliver nødt til at arbejde på begge dele samtidig. Som vi ser det, skal man se på det samlede aftryk, der er produktet af produktionens aftryk og vores forbrug. Vi skal finde holdbare forretningsmodeller, der ikke er afhængige af mere produktion for at skabe mere vækst.

17 – Partnerskaber for handling. 

Tekstilindustriens udfordringer er komplekse og indfiltrede. Hvis de var lette at løse, var de blevet løst. Vi tror på at de skal løses sammen i partnerskaber på tværs af branchen og at vi skal tænke mere kreativt i samarbejderne og håndplukke dem, der virkelig vil forandring.

 

Mål

Tænketanken Tekstilrevolutionen har tre overordnede mål med sit arbejde. 

  • Gøre tekstilindustriens miljø og klimaaftryk positivt
  • Sikre anstændige arbejdsforhold i tekstilindustrien
  • Klæde aktører på så de kan træffe beslutninger på det bedst mulige grundlag.

 

Vores mål er at industrien skal bidrage positivt til verden fremfor at bidrage med et negativt eller neutralt aftryk på verden og på mennesker. Dette samfundsansvar løfter vi på to måder. 

  1. Gennem formidling i øjenhøjde og provokerende inspiration.
    Vi er en vidensbank hvor industriens aktører kan finde uafhængige analyser og holdningsartikler og svar. Den viden, vi skaber og formidler skal bruges til at politikkere, industrien og forbrugere kan træffe de bedst mulige beslutninger om bl.a. ny teknologi, markeder,  bæredygtige forretningsmodeller, forbrug og lovgivning. Derudover bruger vi vores platform til at inspirere og påvirke udviklingen af samme i en grønnere, mere ansvarlig og dermed også bæredygtig retning. 

2. Gennem samskabelse og strategiske samarbejder på tværs af og uden for branchen.
Vi er til for at skabe forandringerne i strategiske samarbejder, med dem, der vil tage den grønne omstilling alvorligt. Udfordringerne er mange og hvis man er med til at løse dem, er man langt foran når forandringerne snart kommer. Vi håndplukker de virksomheder, der vil kunne drage fordel af hinanden og hjælper med at skabe forretningsmodeller, der er fremtiden værdig. 

De to hænger sammen i og med at vi bliver nødt til at have en grundig indsigt i hvordan systemerne fungerer i dag for at kunne skabe konstruktive og nyttige samarbejder, der kan løse nutidens og fremtidens udfordringer med tekstil.

Mindsettet

Tekstilindustrien er kompleks og de miljømæssige og sociale udfordringer i dets kølvand er enorme og diffuse. Selv for eksperter i branchen findes der ikke altid klarhed. Derfor er Tekstilrevolutionen et rum, hvor der er plads til at være nysgerrig, afprøve hypoteser og tankeeksperimenter og lære fra hinanden. Vi er kritiske og søger de mest rigtige svar på de store spørgsmål i forhold til bæredygtighed i tekstilindustrien.

Vi promoverer samskabelse og partnerskaber på tværs af organisationer inden for netværket. Vi tror på at vi sammen med vores medlemmer, og med den viden vi har og skaber, kan lave partnerskaber med store positive aftryk på verden.

 

Hvem er Tænketanken Tekstilrevolutionen?

Esben

 

Esben er direktør og igangsætter af Tænketanken Tekstilrevolutionen. Han er god til at se nye muligheder, sætte dem i spil og få projekter ud over rampen. Motivationen for at starte projektet og ændre industrien udspringer af tekstiltrykkeriet Makershirt, som Esben også står i spidsen for. Gennem mange år i Makershirt har Esben en dybdegående viden om industrien og en brændende motivation for at ændre den og det ukritiske overforbrug, den skaber.

Markus

 

Markus er foretagendets nørd og med-igangsætter. Han dykker ned i svært tilgængeligt stof, i form af rapporter og videnskabelige artikler for at forstå de komplekse sammenhænge og sørger for vi står på et fundament af forskning når vi udtaler os. Han har en baggrund indenfor det miljøtekniske, klima og katastroferisiko, hvilket er fundamentet for forståelsen af både de naturlige og sociale systemer og dynamikker, der former verden.
Markus’ store kæphest er forståelse for de systemer, der fastholder udnyttelse af verdens ressourcer og mennesker, sådan at han kan være med til at ændre dem.

Marie

 

Med en baggrund indenfor menneskerettigheder og NGO sektoren, har Marie et stærkt kendskab til de store kræfter, der er på spil i den globale verden. Hun er skarp på fonde, strategiske samarbejder og forstår at håndtere store projekter. Størstedelen af Maries projekter har omhandlet løsninger både indenfor det sociale og miljømæssige område. For nyligt er Maries blik blevet rettet imod tekstilindustrien og er opsat på at være med til at ændre verden til det bedre ved at skubbe den i en mere ansvarlig og miljørigtig retning.

Ekspertpanel

 

Tekstilrevolutionen trækker ekspertviden fra rådgivere, konsulenter og forelæsere, der har mange års erfaring indenfor bl.a. kemiske processer, design og certificeringer fra det private og offentlige i tekstilindustrien.

Henriette Melchiorsen

Designer, virksomhedsrådgiver hos Design Henriette Melchiorsen & underviser på det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler
for Arkitektur. 

Nicholas Paxevanos

CSR & Bæredygtighedskonsulent hos Mammut Workwear, Hoffmann Firmatøj, Borch Textiles, Wernerfelt og Blanche.

 

Thomas H. Callisen

CEO for Sense Unlimited, baggrund i biotek-industrien, nu uafhængig rådgiver, facilitator og coach.

 

Silke Sønderstrup-Granquist

Rådgiver tekstilbrands i omstilling til bæredygtig forretning i Sourcing House.

Birgit E. Bonefeld

Tekstilbiolog, forsker, underviser og formidler indenfor innovative tekstile materialer. Hendes ekspertområde er fremstilling af cellulosefibre af græs.

KONTAKT OS

Har du spørgsmål, forespørgsler eller ved du noget om tekstilindustrien som vi ikke gør,
så vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv os en besked nedenunder. 

Tekstilrevolutionen | Esromgade 15, 1001 stuen, 2200 KBH N | Hej@tekstilrevolutionen.dk