Impact Guide

En guide, der hjælper dig at træffe bedre valg når du overvejer om du skal købe noget nyt 

Overvejer du at købe noget “nyt” til din garderobe? 

I så fald skal du sørge for at dit aftryk på verden er så lille som muligt. Men det kan være svært at vide hvad præcis hvad man skal gå efter.

Tekstilrevolutionen har derfor udviklet en guide, der skal hjælpe dig at forstå hvor lavt eller højt dit nuværende aftryk er, og hvilke faktorer du skal gå efter når du vil købe “nyt” tøj i fremtiden. 

Følg pilene, så lander du, afhængigt af dine købvaner i den grønnere eller rødere enden af spektret. Det viser hvor højt eller lavt dit aftryk er.

Impact Guide

Kig i din garderobe: kan du bruge eller reparere noget du allerede har?

Som forbruger kan du reducere dit miljøimpact væsentligt ved at bruge noget af det tøj du allerede har i dit skab. Gå igennem tøjet i din garderobe og overveje om du ikke kan finde noget, du f.eks. ikke har brugt fordi at det ligger bagerst. Hvis du har tøj, der f.eks. mangler en knap eller har et hul og skal repareres eller modificeres, kan du enten prøve at gøre det selv eller få en veninde/ven eller nogen i familien til at gøre det. 

Gå på loppemarked eller downloade secondhand-apps: kan du finde noget brugt?

Hvis du mener at du hverken kan bruge eller reparere noget af det du allerede har, se hvis du kan finde det brugt. Det kan være at du finder det på Trendsales eller Tise – apps, der fungerer som secondhand-tøj platformer – eller på loppemarked, i en vintage butik eller second hand butik. Du kan også arrangere et tøjbytte med dine venner – måske har de noget liggende, som er lige præcis det du havde søgt. 

Synes du at brugt tøj er ulækkert? Så ville vi anbefale at du tager en kig på næste loppemarked eller downloader en af de ovennævnte apps. Der findes faktisk en masse nyt tøj, der var et fejlkøn og ikke er blevet brugt af køberen. 

Grunden til at du befinder dig i den grønne ende af spektret, er at brugt tøj allerede er blevet produceret. Du undgår eller udskyder dermed at støtte op om noget, der bruger nye ressourcer. For at mindske dit aftryk på verden, er det det handler om: at signalere til market, at der ikke skal overproduceres. 

Kigge på kvaliteten, vurdere hvis du vil bruge det i lang tid og hvordan det er produceret.

Hvis du har overvejet de første to trin, men stadig vil have noget nyt, skal du gå efter tøj af god kvalitet og vurdere, hvis du kommer til at bruge det indtil tøjet ikke kan mere. Hvis du er overbevist om at du kommer til at gå i tøjet i lang tid, skal du finde noget, der er produceret på en skånsom måde og med tanke på mennesker og naturens ressourcer. 

 

KONTAKT OS

Har du spørgsmål eller kommentarer til bogen, videoerne eller mangler du viden på et område, så skriv os en besked nedenunder. 

Følg med i vores tanker og handlinger på sociale medier

Tekstilrevolutionen | Esromgade 15, 1001 stuen, 2200 KBH N | Hej@tekstilrevolutionen.dk