LCA analyser

Vi beregner dit miljøaftryk

Hvad er en LCA?

LCA står for Life Cycle Assessment og er en analyse af et produkts miljømæssige aftryk i forbindelse med produktionen og nogle gange både brugs og udsmidningsfaserne. Analysen giver et overblik over produktets aftryk i forskellige kategorier, for eksempel CO2 udledning, vandaftryk og human toxicitet.

Scenarie 1: Hotspot analyse

Vi kigger på et produkt, der allerede er blevet produceret (fx 1 T-shirt) og ser på produktets livscyklus (produktion, brugsfase og End-of-Life).

Formålet er at undersøge hvad produktet har kostet verden i en række, såkaldte impact kategorier (fx. drivhusgas, vandforbrug, forurening i nærmiljø og kemi, der kan medvirke til kræft). Vi finder ud af hvad og hvor de højeste aftryk er. Det kan fx være drivhusgas udledningen som er den mest afgørende. Dertil finder vi ud af hvilken del af processen der er vores “hotspot”. Det kan fx være dyrkning af bomuld  eller indfarvningsprocessen.

Scenarie 2: Sammenligning af forskellige produkter

Vi sammenligner to produkter med hinanden baseret på de såkaldte impact kategorier. Det vil man typisk gøre når man vil få et bevis på at et produkt er bedre end det andet ift dets miljø- og klimaaftryk. Vi har fx. lige, i samarbejdet med DTU studerende, lavet en LCA på genanvendelige vs. engangs mundbind, og det viser sig at man efter kun få brugsgange har et lavere aftryk når man bruger genanvendelige mundbinde. Her sammenligner man (selvfølgelig) på en måde, hvor en længere levetid bliver belønnet.

 

Scenarie 3: Hvad er den mest miljøvenlige T-shirt?

På samme måde, som ved en sammenligning, kan man lave scenarier på dele af livscyklussen – på den måde kan LCA’en bruges som hjælp til at vælge mellem forskellige muligheder for produktion eller forretningsmodel. Disse scenarier kan også sagtens være en form for add on i både en hot spot analyse eller ved en sammenligning. 

 

Pris 

En basic LCA ( 1 produkt, 1 scanarie) koster omkring 100.000 kr. ex. moms. Prisen skrues sammen baseret på følgende faktorer:

 

Antal produkter Hvor mange produkter skal der laves en LCA på?
Produktets kompleksitet består produkterne af mange komponenter? (monomaterialer bliver billigere end blandinger fordi der skal modelleres flere systemer og der skal bruges mere data.)
Antal scenarier der er mulighed for at kombinere forskellige scenarier
Leverandørkæde Vi regner på produktet fra cradle to gate eller cradle to grave
Produktet har store co-produkter/sidestreams Vi skal i så fald metodisk dele aftryk mellem flere produkte
Critical review En tredjepart skal verificere arbejdet

 

 

 

 

Vil du vide mere?

Hvis du ønsker at få mere information om ovenstående, er du velkommen til at kontakte Markus på markus@tekstilrevolutionen.dk

For at kunne lave en pris, vil vi gerne høre lidt mere om hvad det er, du gerne vil bruge analysen til, så vi kan skræddersy en god løsning.

Tekstilrevolutionen
Esromgade 15, 1001 stuen,
2200 København N