Tekstilrevolutionens Sommerskole

For dig der vil forstå og gøre en forskel indenfor tekstilindustrien og måden du og andre forbruger tøj.

Hvad?

Sommerskolen er en 6 dages camp, for dig, der ønsker at lære mere om tekstiler, tekstilindustrien og den grønne omstilling. Forskere, CSR professionelle og iværksættere vil guide dig i, hvordan du kan tage mere bæredygtige valg og/eller ruster dig til at tage ansvar i den industri, som du klæder dig i. 

Sommerskolen afholdes på Ungdomsøen, lidt udenfor København d. 3.-8. august 2021.

Facts

Hvornår: 3-8 August

Hvor: Ungdomsøen

Hvem: Unge mellem 18 og 30år, med interesse for bæredygtighed, tekstil & tekstilindustrien

Pris: 2.200 kr. (6 dage), 449 kr. (1 dag)

Billetsalg: starter 25. maj kl. 16.00

Billetkøb

Køb billet og kom med på Sommerskolen. Vil tilbyder både dagsbiletter og ugesbillet til hele oplevelsen. Vil du vide mere om bilettkøb, er du meget velkommen til at skrive til Marie for mere information.

Er du medlem af FAOD kan du få tilskud à 500 kr til ugesbiletten. Læs mere på FAODs hjemmeside.

Program

OBS

Hvis du ønsker at købe en dagsbillet, skal du være obs på følgende

Program

Du tager del af programmet mellem 11.30 og 17.15 og kan derfor se de guest speakers der holder oplæg i denne tidsramme. Hvis du fx. ønsker at se Birgit Bonefeld onsdag morgen, skal du gerne overnatte, da den første færge ikke sejler før kl. 11.00.

Overnatning

Der er mulighed for at overnatte på ungdomsøen hvis du ønsker at være med til programmet og maden om aften og efterfølgende morgen/formiddag. Første afgang fra ungdomsøen følgende dag er kl. 13.15. Du kan medbringe dit eget telt eller købe en seng i sovesal eller shelter. Her kontakter du Elin fra ungdomsøen på Elin.ljungkvist@ungdomsoen.dk.

Mad

Hvis du bliver over nat kan du tilkøbe aftensmad og morgenmad til 125 kr. pr. måltid.

Undervisning

Få indsigt i branchen af forskere, CSR professionelle og iværksætter fra branchen. De klæder dig på med viden og værktøjer, der ruster dig til at tage beslutninger som forbruger.

Du vil blive introduceret til udfordringer og løsninger af professionelle i erhvervslivet, der er relateret til bæredygtig produktion af tekstiler, samt den grundlæggende viden om tekstilindustriens historiske baggrund, fiberlære, certificeringer og teknologiske muligheder. Endvidere fokuserer kurset på fem overordnede principper for bæredygtig design og business; Transparens, Ressourceoptimering, Slow Fashion, Leasing og Cirkulære Symbioser.

Du bliver klogere på:
  • forskellige materialer, deres frembringelse og after life.
  • principperne bag bæredygtigt design.
  • systemer og dynamikker der påvirker bæredygtighed i tekstilindustrien.
  • hvordan du som forbruger fremmer bæredygtighed baseret på konkrete og virkelige cases.
  • hvordan man som CSR manager arbejder med bæredygtighedsspørgsmål.

Guest speakers

Vi har et fuldt program, booket med forskere, CSR professionelle, direktører og iværksætter fra branchen, der annonceres løbende. Hold et øje her på vores hjemmeside og med vores sociale medier!

Lili Dreyer, founder af Sustainable WAIR

kommer at fortælle om hendes rejse fra idé til virkelighed og dele hendes viden om upcycling og genanvendelse.

Wair arbejder med at gøre tekstil upcycling skalerbart, så det kan blive en løsning for store mængder tekstilaffald. Deres mission er at give så mange kasserede tekstiler som muligt et nyt liv ved at upcycle dem til nye modeprodukter. Deres første produkt er upcyclede sneakers, der er lavet af kasserede jeans og arbejdstøj, men vi er også ved at udvikle nye spændende produkter fra f.eks. kasserede lagener og duge. Læs mere om WAIR her

Suzi Christoffersen, direktør i Closed Loop

kommer at fortælle om hvordan hendes viden omkring materialer er med til at skubbe industrien i en grønnere retning.

Suzi Christoffersen er ekspert indenfor innovative materialer i tekstilindustrien. Hun har, gennem flere år i branchen, bygget op en stor viden og kendskab om materialer og miljøudfordringer, og har arbejdet tæt sammen med mange store skandinaviske brands og tekstilvirksomheder. 

 I Closed Loop guider hun tekstilvirksomheder med særlig fokus på materialer og på produkternes livscyklus. Du kan læse mere om Closed Loop her.

Birgit Bonefeld, forsker i fibre og tekstilbiologi

kommer at dele ud af sin nyeste viden i en Masterclass om fibre og deres miljøpåvirkning.

Birgit Bonefeld, postdoc ved Institut for Ingeniørvidenskab, @aarhus_university Birgit er ekspert i biobaserede tekstilløsninger, og en af landets eneste forskere i bæredygtige tekstiler. Birgit vil under sommerskolen dele ud af sin nyeste viden i en Masterclass om fibre og deres miljøpåvirkning.

Hun forsker blandt andet i alternative kilder til cellulose, hvor der anvendes affaldsprodukter fra græs til at lave cellulosefibre, som i sidste instans kan bruges i produktionen af tøj. Ret smart, synes vi! På sigt kan det kan have stor betydning for modeindustrien.

Silke Sønderstrup-Granquist, Head of CSR i Sourcing House

kommer at holde en Masterclass om hvordan man kan arbejde med ansvarlig produktion og certificeringer.

Silke Sønderstrup-Granquist er Head of CSR i Sourcing House, et konsulenthus, baseret i København, der arbejder med sourcing af materialer, produktionshåndtering og certificering.

I Sourcing House står Silke for deres strategi samt implementering og udvikling. Dertil rådgiver hun brands og leverandører om CSR og bæredygtig omstilling, med særligt fokus på certificeringer, afdækning af impact i værdikæden og partnerskaber.

Lauren Bartley, Head of Sustainability & CSR hos GANNI

kommer at dele hendes personlig erfaring om hvordan det er arbejde som CSR manager hos et stort dansk fashion brand. 

Inden hun startede hos GANNI, har Lauren har 8 års erfaring fra forskellige britiske fashion brands og blev udvalgt som en af de top 25 personligheder i branchen for økologisk kosmetik.

Nu er Lauren ansvarlig for udviklingen og implementeringen af GANNIs bæredygtigheds & CSR strategi, som adresserer 44 mål på tværs af mennesker, verden, produktion og velstand.

Frederik Thrane, Head of Design hos Organic Basics 

giver indsigt om Denim

Frederik har boet og arbejdet i USA i 10 år, og har opbygget en karriere inden for denim – hvor han bl.a. har arbejdet for Levis.
Hos Organic Basics er Frederik lead på et igangværende re-design-projekt med denim, som du kan komme til at høre meget mere om, hvis du deltager på Sommerskolen for unge tekstilinteresserede til august.

Camilla le Dous, stifter af Cirkulær Garderobe

kommer at holde oplæg om tøjfester og hvordan man fornyer sin garderobe.

Camilla le Dous er ingeniør og tøjaktivist, og har stiftet Cirkulær Garderobe – et laboratorium for cirkulært forbrug. I Cirkulær Garderobe holder hun bl.a. de populære tøjfester “Bobler & Byt”, og det er hendes lokale bidrag til den globale fashion revolution.

Camilla  kommer til at have fokus på det helt forbruger-nære genbrug, dele, bytte, låne, samt tilbyde en mini-workshop i forbindelse med det.

 

Joachim Marc Christensen, Network Manager hos Global Compact Network

kommer at give et indblik i FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv, samt deres klimaanbefalinger til tekstilbranchen.

Joachim arbejder for at løfte niveauet for ansvarlighed i det danske erhvervsliv i den danske gren af FN’s Global Compact – verdens største virksomhedsinitiativ for ansvarlig forretning. Som Network Manager har han ansvaret for netværkets klima- og miljøinitiativer samt organisations eksterne kommunikation. Joachim har tidligere været kommunikationsansvarlig i tænketanken Sustainia og har i mange år beskæftiget sig med bæredygtig innovation. 

Hans talk kommer at handle om de globale rammeværk for ansvarlighed i den private sektor, hvorfor det er så svært at stille virksomheder – særligt i tekstilbranchen – til ansvar for deres aktiviteter, men også om, hvordan virksomheders samfundsansvar har rykket sig. 

 

Henriette Melchiorsen, underviser hos KADK & virksomhedsrådgiver

kommer at zoome ind på de seneste år i den danske tekstilindustri, og fortælle hvor den er på vej henne.

Henriette har undervist på Det Kongelige Kunstakademis Designskole i strategisk design, designetik og bæredygtighed siden 2015, og er en del af skolens forskningsprojekt i strategisk design. Hun har tidligere undervist på blandt andet DTU, Designskolen Kolding og Tongji University i Shanghai. Dertil har hun siddet i Innovationsprisens jury, været censor på MinneapolisCollege of Art and Designs sustainable design master og siddet i  Universität Hamburgs ekspertpanel for Sustainable Business Models. Dertil har hun arbejdet som ekstern koncept- og produktudvikler for LEGO i ti år.

Tanja Gotthardsen, selvstændig CSR rådgiver

kommer at fortælle om Greenwashing, hvad det dækker over, gældende lovgivning og kommende lovgivning, eksempler på god og dårlig kommunikation og dokumentation & forbrugerombudsmandens seneste udtalelser mm. 

Tanja Gotthardsen har særligt fokus på virksomheders forbrugerrettede “bæredygtighedskommunikation”, og bruger den som afsæt for at kortlægge og udvikle virksomheders øvrige CSR-indsatser. Derudover er hun fuldtidsaktivist, og bedriver forbrugeroplysning om mode- og tekstilindustrien via sociale medier, foredrag mm. Og så har hun for nyligt anmeldt nogle store modevirksomheder for greenwashing, sammen med Forbrugerrådet Tænk.

Workshops

Lær dig at forlænge levetiden af dit eget tøj med reparations- og upcycling workshops!

Udover en masse fede oplæg på sommerskolen, vil der også være nogle små workshops hele ugen igennem. Workshopsene bliver sparket i gang af den socialøkonomiske virksomhed, I tråd med verden. Og hvad skal vi lave? – Jo, vi skal give tøj et længere liv :dress::shirt:I tråd med verden startede helt tilbage i 2010, som et integrationsprojekt i et samarbejde mellem KEA og Røde Kors. De beskæftiger udsatte kvinder i Danmark ved at sætte kvinderne og deres kompetencer i centrum. Vi er utroligt glade for og stolte af, at Katja og Iben fra I Tråd Med Verden vil komme og lære os om at blive mere bevidste forbrugere. :man_and_woman_holding_hands:Så har du en hvid bluse med pletter, hul i dine yndlings bukser eller købt et par shorts, som bare ligger i dit skab? Så kan dette workshop give dig ideer til hvad du kan gøre med det!

 

Hvem er sommerskolen rettet mod?

Tekstilrevolutionens sommerskole er til dig, der er mellem 18-30 år, og vil oplyses og lære fra professionelle, hvordan du som ansvarlig forbruger kan navigere i tekstilbranchen. Udover at du synes at det faglige indhold er spændende og at få kontakt til forskere, CSR proffessionelle og iværksætter, har du lyst til at være en del af løsningen og eksperimentere med nye forretningsmodeller, redesign og kreative måder at bruge tøj på. Du behøver dog ikke have erfaring med dette fra tidligere.

Sommerskolen er et sted, hvor unge med forskellige baggrunde skal mødes. Du kan derfor deltage både hvis du læser fx miljøteknologi, statskundskab eller tekstildesign. Det du gerne skal medbringe er en passion for tekstilindustrien og lyst til at møde nye mennesker!

 

Hvorfor?

Læs om hvad arrangørerne bag sommerskolen siger.

Tekstilindustriens udfordringer er komplekse og vidt omsiggribende. Jo mere jeg læser om industrien, jo mere får jeg lyst til at det skal være helt anderledes. På sommerskolen skal vi  diskutere, lytte og suge ny viden til os. Jeg glæder mig til få nye bekendtskaber og blive klogere på, hvad en bæredygtig tekstilindustri egentlig vil sige?

Sissel

Bæredygtig Design, Aalborg Universitet

I takt med at den materielle levestandard øges år for år, stiger kompleksiteten af verden også. Det betyder, at det vi ser og oplever, ikke altid er sådan verden virkelig ser ud. På Sommerskolen, forsøger vi sammen at rede trådene ud, i en industri som i den grad er både kompleks og ekstremt miljøbelastende! Nemlig Tekstilindustrien.

Mark

Bæredygtig Design, Aalborg Universitet

Tøj er en fed måde at udtrykke sig på. Der ligger bare meget bag tøjet, som vi ikke kan se ved at kigge det fysisk i butikken. Det er derfor vi har lavet en sommerskole, som skal informere, navigere og inspirere til at klæde os bæredygtigt på, så vi kan stå indenfor det vi går i og vil udtrykke.

Sofie

Bæredygtig Design, Aalborg Universitet

Pris

* 4 – 6 timer undervisning om dagen og 1 1/2 timer workshop

** overnatning i sovesal, shelter eller telt på ungdomsøen (sengetøj kan tilkøbes eller i kan medbringe sovepose og eget lagen)

*** fuld forplejning inkl. morgenmad, frokost, kaffe, te, frugt & aftensmad (1 x 3 retter)

****morgenmad og aftensmad kan tilkøbes for 125kr. pr. måltid

***** du kan overnatte på ungdomsøen hvis du vil være med til aftensaktivitet og mad. Du skal blot medbringe dit eget telt og sovepose. 

Transport til og fra ungdomsøen (60 kr. for u-25 år) er ikke inkluderet i prisen. 

Ungdomsøen

 

Sommerskolen afholdes på en ø udenfor København! Det betyder sauna, bad, havudsigt & bål ved stranden m.m.! 

Ungdomsøen er en ø fuld af aktiviteter for unge, som åbnede i august 2019, og er blevet et centrum for hele Danmarks ungdom med fokus på fællesskab, friluftsliv og udfordringer. Øen blev skabt som en platform for de næste generationers vigtigste samfundsbevægelser, og det synes vi passer rigtig godt! 

Nedenfor kan du få et lille indblik i hvordan det ser ud på ungdomsøen 🙂 Du kan se endnu flere billeder i vores highlights på IG 😉

Transport

Spar Shipping sejler i fast rutefart fra Nyhavn til Ungdomsøen flere gang dagligt.

Uanset om du har booket hele oplevelsen eller kun en dagsbillet, skal du tage første færge, der sejler kl. 11.00 fra Nyhavn og ankommer til Ungdomsøen kl. 11.30. For dig, der skal hjem om aften, er sidste afgang kl. 17.15. 

Vi reserverer pladsen for dig på båden; du skal blot angive at du skal til Tekstilrevolutionens Sommerskole og betale for din billet. Retur billetten koster 60 kr. pr. person, hvis du er under 25 år. For resterende koster den 150 kr. 

Hvis du har købt en dagsbillet, men gerne vil blive over nat, kan du medbringe dit eget telt eller booke en shelter eller seng i sovesalen og sejle hjem kl. 13.15 dagen efter

Sponsorat & Støtte

Tuborgfondet støtter unge i at skabe en håbefuld og bæredygtig fremtid, og et af fondets indsatsområder handler netop om at støtte unges idéer, der kan sikre den grønne omstilling. Fondet har fra starten troet på os og vores Sommerskole projekt, hvilket vi ikke kan takke dem nok for. Med deres hjælp er det været muligt for os, at tilbyde vores kommende deltagere, 5 dage fyldt med tekstil-, økonomi- og bæredygtigheds snak🌿  Deres tillid til vores projekt var en enorm motivationsfaktor!

ID® Identity har siden 1983 skabt tøj uden om sæsoner og trends. men med fokus på langtidsholdbart design der ikke går af mode, holder pasform og farve, vask efter vask. ID® kæmper aktivt for at oplyse forbrugere, for at sætte fokus på de vigtigste udfordringer og på mulige løsninger for omstillingen til en bæredygtig tekstilindustri? Læs hvad de siger om hvorfor de har valgt at støtte det her projekt.

Det siger ID® om deres motivation for at støtte sommerskolen:

ID® har valgt at støtte Sommerskolen arrangeret af Tekstilrevolutionen, fordi de med deres tilgang til emnet giver unge mennesker en nuanceret viden omkring tekstilproduktionen og dermed muligheden for at træffe beslutninger baseret på faktuel viden.

Kontakt

Har du spørgsmål eller brug for afklaring, så send en mail til projektlederen Marie på marie@tekstilrevolutionen.

Følg med i vores tanker og handlinger på sociale medier

Tekstilrevolutionen | Esromgade 15, 1001 stuen, 2200 KBH N | Hej@tekstilrevolutionen.dk